Mi a folsav és a folát?

A folsav (B9 vitamin) a folátok családjába tartozó, vízben oldódó vitamin. A folát a várandósság alatt hozzájárul az anyai szövet növekedéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sejtosztódásban is szerepet játszik.

Természetes folsav források: a máj, a búzacsíra, a húsok, a tojássárgája, a leveles és egyéb zöldségek (paraj, brokkoli, spárga), a teljes őrlésű gabonák, a citrusfélék és a déligyümöl­csök. Hőkezelés, feldolgozás hatására a folát jelentős mennyisége rövid idő alatt lebomlik.

 


A folát (L-5-metil-tetrahidrofolát) a folsav biológiailag aktív formája, amely szervezet számára közvetlenül hasznosítható. Főbb folát források: a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a bimbóskel, a szárazbab, a lencse és a gyümölcsök. A csírafélék és a szójabab különösen gazdagok folátban.